Εκτός από τον οδηγό φαίνεται πως τα αυτοκινούμενο οχήματα στο μέλλον θα καταργήσουν και τα φανάρια στους δρόμους, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΜΙΤ.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε από το MIT Senseable City Lab, οι επιστήμονες οραματίζονται δρόμους χωρίς τα ενοχλητικά φανάρια. Η ιδέα είναι ότι αν σχεδόν κάθε όχημα είναι συνδεδεμένο, η ροή της κυκλοφορίας θα διαχειρίζεται από ένα δίκτυο στα γύρω κτίρια, το οποίο θα «λέει» στο κάθε όχημα πότε υπάρχει κενό μπροστά για να προχωρήσει.
Από το concept video που δημοσίευσαν οι ερευνητές η κυκλοφορία φαίνεται να γίνεται πολύ ομαλά και συγχρονισμένα. Τα αποκαλούμενα Slot-based Intersections, βασίζονται σε μαθηματική μοντελοποίηση και στηρίζονται σε αισθητήρες για να κρατηθούν τα οχήματα σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους καθώς κινούνται. Φυσικά ένα τέτοιο δίκτυο για να λειτουργήσει χρειάζεται κάποιου είδους σύνδεση.
Η ιδέα, μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην φαίνεται υλοποιήσιμη, ωστόσο δεν είναι εντελώς παράλογη, από τη στιγμή που όλο και περισσότερα αυτοκίνητα έρχονται online, ενώ η τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει στο να μειωθούν τα ατυχήματα που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά όχημα, καθώς θα μειωνόταν ο χρόνος παραμονής στους δρόμους (δεν θα υπήρχαν καθυστερήσεις σε φανάρια και διασταυρώσεις).
Η ιδέα αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί πολύ πιο σύντομα απ όσο φανταζόμαστε. Έρευνα της εταιρείας Gartner έδειξε ότι σε 4 χρόνια από τώρα θα υπάρχουν στους δρόμους 250 εκατ. συνδεδεμένα αυτοκίνητά. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα θα έχει κάποιου είδους σύνδεση.
Sofokleousin.gr