Μουσικές διαδρομές, μέσα στο σκοτάδι που ζουν αρκετοί συμπολίτες μας, προσφέρει μία ομάδα τριών Ελλήνων, η οποία δημιούργησε μία συσκευή ανάγνωσης μουσικών κομματιών για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Όπως αναφέρει, μάλιστα, Στο ΧΩΝΙ ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών, Βασίλης Παρδάλης, η ιδέα για τη δημιουργία της συσκευής προέκυψε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ο εκπαιδευτικός, Τάσος Καραγιάννης, δίδασκε μουσική σε τυφλούς μαθητές με τη βοήθεια της γραφής Μπράιγ.
To επιχειρηματικό αυτό σχήμα συμμετείχε στο Προγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς και κατέκτησε την πρώτη θέση και τα 3.000 ευρώ.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΣΥΣΚΕΥΗ
Σύμφωνα με τον ειδικευμένο στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και στην ανάπτυξη λογισμικών, το πρόγραμμα της συσκευής μπορεί να μετασχηματίζει αυτόματα μια μουσική παρτιτούρα σε σύστημα Μπράιγ και να την παρουσιάζει στους χρήστες, παράλληλα με το ακουστικό αποτέλεσμα. Ετσι, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να «διαβάζουν» με τα χέρια τους τις νότες της μουσικής, να την αναπαράγουν (εάν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο) και να την απολαμβάνουν μέσω της συσκευής.
Ολα ξεκίνησαν, όπως περιγράφει ο κ. Παρδάλης, όταν ο φίλος του, Τάσος, άρχισε να προβληματίζεται για το πώς μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη η εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα όρασης. «Συζητούσαμε και φθάσαμε στο συμπέρασμα πως μόνη λύση ήταν η δημιουργία μιας συσκευής αποκλειστικά προσανατολισμένης στη μουσική εκπαίδευση των τυφλών», εξηγεί. Και παρά το ότι είχαν την ιδέα, τους έλειπε το τεχνικό κομμάτι της υλοποίησής της, το οποίο ήρθε να καλύψει ο ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση στη σχεδίαση βιομηχανικών προϊόντων, Κωνσταντίνος Μπάιλας.
«Δημιουργήσαμε τη συσκευή Echo 1, με σκοπό να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να βρουν διέξοδο στη μουσική εκπαίδευση. Φιλοδοξούμε, όμως, αυτή η συσκευή να αποτελέσει και έναν αντικαταστάτη του αναλόγιου των βλεπόντων μουσικών επιτρέποντας τη γρήγορη αναφορά σε κάποιο σημείο του κειμένου όταν απαιτείται από το χρήστη», τονίζει ο κ. Παρδάλης. Και διευκρινίζει ότι η συσκευή εξωτερικά μοιάζει με μια ανανεώσιμη οθόνη Μπράιγ, ενώ διαθέτει τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως υποδοχή USB, επαναφορτιζόμενη μπαταρία, δυνατότητα δόνησης, ασύρματη σύνδεση σε δίκτυα Wi-Fi και Bluetooth, ηχεία, υποστήριξη σύνδεσης ακουστικών αλλά και εσωτερική κάρτα μνήμης, για δυνατότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 1.000 μουσικών κειμένων σε ηλεκτρονική μορφή.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας Studio Inceptica, δίνεται μεγάλη σημασία στη δυνατότητα που έχουν οι χρήστες να συνδέουν το μουσικό όργανο με τις συσκευές, ώστε όταν παίζουν, να μπορούν να διαβάζουν τις παρτιτούρες αλλά και να εντοπίζουν ακριβώς το σημείο, που εκτελούν. «Ετσι, ο χρήστης δεν έχει το δάκτυλο του ενός χεριού του διαρκώς πάνω στο κείμενο ώστε να έχει μια αναφορά για το σημείο, που βρίσκεται. Τα άτομα με προβλήματα όρασης θα ανατρέχουν στη συσκευή μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά να συμβουλευτούν το κείμενο και να μπορούν να συνεχίσουν με την εκτέλεσή του στο μουσικό όργανο», σημειώνει ο κ. Παρδάλης. Τονίζει, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα εργάζεται εντατικά για την ολοκλήρωση του λειτουργικού πρωτοτύπου με σκοπό να γίνουν γνωστά τα πλεονεκτήματα και οι ευκαιρίες, που προσφέρει η συσκευή, και στη συνέχεια να περάσουν στη φάση της μαζικής παραγωγής. «Θέλουμε το προϊόν να εξελιχθεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Γι' αυτό σύντομα θα δοκιμαστεί από τυφλούς και στη συνέχεια θα αναζητήσουμε χρηματοδότη», εξηγεί ο Βασίλης Παρδάλης, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα το κόστος της κατασκευής έχουν επωμιστεί τα τρία μέλη της ομάδας. «Η συσκευή μάς στοίχισε περίπου 600 ευρώ αλλά θέλουμε να ρίξουμε πολύ την τιμή της, αν καταφέρουμε να βγει μαζικά στο εμπόριο», σημειώνει.
Πάντως, μέχρι τώρα η συσκευή έχει διακριθεί στα Athens Startups Awards, όπου εκδηλώθηκε και ενδιαφέρον για προπαραγγελία, ενώ στο πλαίσιο της υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας που οργάνωσε ο δήμος Κηφισιάς, η ομάδα απέσπασε την πρώτη θέση. «Είναι πολύ θετικό να αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας και γι' αυτό θα συνεχίσουμε ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης», είναι το μήνυμα που στέλνει η ομάδα.
toxwni.gr