Αγωνία για τη Σύνοδο της Δευτέρας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters εν όψει της κρίσιμης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα λέει ότι είναι πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με 14 χώρες, περιλαμβανομένων Αφγανιστάν και Πακιστάν.
«Δεν υπάρχει άλλη καλή εναλλακτική από την αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία» είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ πριν κατευθυνθεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τους Αχμέτ Νταβούτογλου και Ταγίπ Ερντογάν -αφού πρώτα θα έχει επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας του εν όψει της συνόδου της Δευτέρας.
Τρεις μήνες αφότου η Άγκυρα δέχθηκε να συμβάλει στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που περιλαμβάνει τη διάθεση τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, δύο χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να περνούν ημερησίως το Αιγαίο προς τα ελληνικά νησιά.
Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, επιθυμεί να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές την ημέρα «σε τριψήφιο και όχι τετραψήφιο νούμερο» προκειμένου να αρχίσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για μετεγκατάσταση.
Η μετεγκατάσταση θα συμβάλει ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία ότι υπάρχει δρόμος προς την Ευρώπη χωρίς τον κίνδυνο να πνιγούν στη θάλασσα ή να βρεθούν πίσω από κλειστά σύνορα, ανέφερε τρίτος αξιωματούχος.
«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μία κίνηση εάν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων κάτω από 1.000 την ημέρα» είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Με μικρότερες ροές, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί βάσει των όρων της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Το ποσό των τριών δισ. ευρώ δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη αν και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από ξεχωριστά κοινοτικά κονδύλια έχουν διατεθεί ήδη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Ως αντάλλαγμα μεγαλύτερης συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεπαγώσουν τις τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη.
Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με 14 χώρες, όπως ανέφερε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κίνηση που θα επιτρέψει την ταχύτερη επιστροφή μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με το Reuters.
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν επιβεβαίωσε την επιστροφή 308 μεταναστών (κυρίως από Αλγερία, Μαρόκο και Τνησία) από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία στην Ευρώπη θα επιστρέφουν άμεσα στις χώρες καταγωγής τους ή στις χώρες διέλευσης.
Η Επιτροπή τονίζει ότι έχει συνεργαστεί με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές για να βελτιωθεί η εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για να διευκολυνθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών.
news.in.gr