ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΒΙΖΕΓΚΡΑΝΤ ΕΒΑΛΑΝ ΒΟΜΒΑ
Εμπλοκή παρουσιάστηκε τις τελευταίες ώρες στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφης ΕΕ - Τουρκία.
Κυβερνητικές πηγές κατηγόρησαν τις χώρες της ομάδας Βίζενγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) για την εμπλοκή, κατηγορώντας τις για «υποκρισία», με τον πρωθυπουργό να φέρεται να διαμηνύει την ανάγκη να υπάρξει απόψε απόφαση. Οι εν λόγω χώρες διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.
Η Αθήνα πιέζει για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.
Αν δεν υιοθετηθεί το “plan A” που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B” που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.
Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters μάλλον δεν θα καταφέρουν απόψε να καταλήξουν σε συμφωνία απόψε και θα συνεχίσουν να εργάζονται για μία λύση και τις επόμενες ημέρες.
«Επιτυχία» για την Ελλάδα
«Επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίζεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.
Τι αναφέρει το προσχέδιο
Νωρίτερα, το Reuters παρουσίασε ένα προσχέδιο της απόφασης Βρυξελλών - Αγκυρας που περιλαμβάνει τις δράσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ΕΕ και Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Βασικό σημείο της συμφωνίας, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδει το Reuters, είναι πρόταση να πάρει η Τουρκία πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και αυτοί που προέρχονται από τη Συρία.
Από την πλευρά της, η ΕΕ δεσμεύεται να παίρνει απευθείας από την Τουρκία έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.
Εξίσου σημαντικό σημείο είναι ο διπλασιασμός της βοήθειας προς την Τουρκία για τη διαχείριση της κατάστασης. Ειδικότερα, προβλέπεται η Τουρκια να λάνει επιπλέον 3 δισ. ευρώ, πέρα των 3 δισ. που είχαν ήδη συμφωνηθεί. Σημειώνεται ότι πληροφορίες έκαναν λόγο για αίτημα της Τουρκίας για συνολική βοήθεια 20 δισ. ευρώ.
Τέλος, προβλέπεται η διευκόλυνση για την έκδοση βίζα για τους Τούρκους που θέλουν να επισκεφθούν τη ζώνη Σένγκεν, έως τα τέλη Ιουνίου, σημαντικά νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.
Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αργότερα σήμερα.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».
Σύμφωνα με το Reuters, προβλέπεται:
imerisia.gr