Σε εφιάλτη εξελίχθηκε η επίσκεψη πενταμελούς οικογένειας Αμερικανών στο θεματικό πάρκο της Ντίσνεϊ σε θέρετρο του Ορλάντο της Φλόριντα, καθώς ένας αλιγάτορας άρπαξε ένα δίχρονο αγόρι που έπαιζε στην όχθη μιας λίμνης το βράδυ της Τρίτης (9.00 μ.μ. τοπική ώρα).
Οι υπεύθυνοι άγριας ζωής του πάρκου της Ντίσνεϊ ξεκίνησαν αμέσως τις διαδικασίες έρευνας για τον εντοπισμό του άτυχου παιδιού, ενώ απομάκρυναν τέσσερις αλιγάτορες από το νερό και τους υπέβαλαν σε ευθανασία για να αναζητήσουν δείγματα για την τύχη του αγοριού στο στομάχι τους, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, για την εμπλοκή τους στην εξαφάνιση. Την Τετάρτη, οι παραλίες του θερέτρου της Ντίσνεϊ παρέμειναν κλειστές, εφόσον οι δύτες χειρίζονται την υπόθεση ως «επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης», όπου κάθε λεπτό θεωρείται κρίσιμο.
Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Οραντζ, Τζέρι Ντέμινγκς, το δίχρονο αγόρι από τη Νεμπράσκα, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τις Αρχές, έπαιζε στην όχθη της τεχνητής λίμνης «Επτά Θάλασσες» κοντά στην οικογένειά του όταν ο αλιγάτορας αναδύθηκε ξαφνικά και το έσυρε στο νερό. Ο πατέρας του παιδιού έτρεξε κατευθείαν προς τη λίμνη και κατέβαλε κάθε προσπάθεια να απελευθερώσει τον γιο του από τα δόντια του ερπετού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Περισσότεροι από 50 άνδρες της αστυνομίας ερευνούσαν τα νερά της λίμνης βάθους 14 ποδιών με ειδικούς ανιχνευτές από το βράδυ της αρπαγής του δίχρονου. Η τεχνητή λίμνη οδηγεί σε αρκετά κανάλια που περνούν από ολόκληρη την έκταση του θερέτρου της Ντίσνεϊ. Οπως σχολίασε ο Νικ Ουίλι, μέλος της υπηρεσίας θαλάσσιας και άγριας ζωής της Φλόριντα, οι αλιγάτορες είναι συνηθισμένοι στην περιοχή, αν και σπάνια επιτίθενται σε ανθρώπους. Στη λίμνη υπήρχε απαγορευτική πινακίδα για το κολύμπι, αλλά δεν υπήρχε προειδοποίηση για την ύπαρξη αλιγάτορα στο νερό. «Ολοι στο θέρετρο Walt Disney World είμαστε συντετριμμένοι από το τραγικό αυτό ατύχημα», δήλωσε το στέλεχος του επικοινωνιακού τμήματος της Ντίσνεϊ Τζάκι Ουάλερ. «Βοηθούμε την οικογένεια και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τις Αρχές», προσέθεσε η ίδια.
Αν και η Φλόριντα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ σε πληθυσμό, οι φονικές επιθέσεις από αλιγάτορες παραμένουν σπάνιες. Από το 1973 έχουν καταγραφεί μόλις 23 επεισόδια θανάτου από επίθεση αλιγάτορα. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται οκτώ παιδιά, ηλικίας δύο έως δεκαέξι ετών. Πέντε έχασαν τη ζωή τους, ενώ κολυμπούσαν σε λίμνες, ποτάμια ή κανάλια. Τα ενήλικα θύματα επίσης βρίσκονταν κοντά σε σημεία με γλυκό νερό όταν δέχθηκαν επίθεση από τα ευμεγέθη ερπετά. Οι αλιγάτορες συνηθίζουν να τρέφονται με ζώα που πλησιάζουν στο νερό, αλλά εύκολα μπορούν να χάσουν τη λεία τους. Το τάισμα αλιγάτορα θεωρείται παράνομο, επειδή με αυτόν τον τρόπο χάνουν την αίσθηση φόβου για τους ανθρώπους, στους οποίους επιτίθενται μόνο για να τραφούν. Στη Φλόριντα έχουν καταγραφεί περίπου επτά απρόκλητες επιθέσεις αλιγάτορα κατά μέσο όρο ανά έτος, αν και ο αριθμός έχει αρχίσει να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Οι πιθανότητες να δεχθεί κάποιος επίθεση όμως παραμένουν 2,4 στο εκατομμύριο.
Επισκέπτες του δημοφιλούς θερέτρου της Ντίσνεϊ δήλωσαν σοκαρισμένοι από την είδηση της εξαφάνισης του δίχρονου παιδιού. Ο σερίφης της κομητείας ανέφερε ότι δεν έχουν υπάρξει ξανά στο παρελθόν παρόμοιες αναφορές για επίθεση αλιγάτορα στη συγκεκριμένη λίμνη του πάρκου.
kathimerini.gr, REUTERS, A.P., AFP