A A A

Διήμερο εθνικό πένθος άρχισε να τηρείται από σήμερα στο Μπανγκλαντές, μετά τη σφαγή σε εστιατόριο της Ντάκα από τζιχαντιστές που σκότωσαν 20 ομήρους, κυρίως ξένους, με βάναυσο τρόπο.

Κηρύσσοντας χθες το βράδυ τη χώρα σε εθνικό πένθος με ομιλία της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα κάλεσε τους εξτρεμιστές «να πάψουν να σκοτώνουν στο όνομα της θρησκείας».

«Είναι μια φρικτή πράξη. Τι είδους μουσουλμάνοι είναι οι άνθρωποι αυτοί; Δεν έχουν καμιά θρησκεία», είχε δηλώσει νωρίτερα η Χασίνα, η οποία ηγείται αυτής της χώρας, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι μουσουλμάνοι.

Κατά την επίθεση, που άρχισε το βράδυ της Παρασκευής και την ευθύνη της ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, βαριά οπλισμένοι άνδρες σκότωσαν 20 ομήρους, τους περισσότερους με ματσέτες, όπως μεταδίδει το Reuters, πριν οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιήσουν έφοδο το πρωί του Σαββάτου.

Μεταξύ των ομήρων που σκοτώθηκαν περιλαμβάνονται Ιταλοί, Ιάπωνες και ένας Αμερικανός. Δύο αστυνομικοί του Μπανγκλαντές σκοτώθηκαν επίσης όταν άρχισε η επίθεση.

Επιζήσαντες αφηγήθηκαν πως οι δράστες χώρισαν τους Μπανγκλαντεσιανούς από τους ξένους πριν αρχίσουν τη σφαγή, η οποία τελείωσε 11 ώρες αργότερα με την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας που σκότωσαν έξι δράστες.

Αυτή η σύλληψη ομήρων πραγματοποιήθηκε έπειτα από μήνες βιαιοτήτων, με φόνους διανοουμένων και μελών θρησκευτικών μειονοτήτων την ευθύνη για τους οποίους έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, του οποίου ωστόσο την παρουσία στη χώρα αρνείται η κυβέρνηση.

Σκηνή σφαγής

Κατά την επέμβασή τους στο εστιατόριο Holey Artisan Bakery, στο οποίο συχνάζουν ξένοι και διπλωμάτες που βρίσκονται στην Ντάκα, οι δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν μπροστά σε μια σκηνή σφαγής.

«Βρήκαμε 20 πτώματα. Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν σκοτωθεί με φρικτό τρόπο, με χτυπήματα από αιχμηρά όπλα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ναγίμ Ασφάκ Τσοουντάρι.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του στρατού είχε αρχικά δηλώσει πως όλα τα θύματα ήταν ξένοι, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σκοτώθηκαν και Μπανγκλαντεσιανοί.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τον θάνατο εννέα πολιτών της (τεσσάρων ανδρών και πέντε γυναικών), ενώ αγνοείται η τύχη ενός δέκατου. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε για «μια οδυνηρή απώλεια».

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε τον θάνατο επτά πολιτών της, πέντε ανδρών και δύο γυναικών, που βρίσκονταν στο Μπανγκλαντές στο πλαίσιο ενός προγράμματος συνεργασίας. Ένας όγδοος Ιάπωνας βρισκόταν στο εστιατόριο αλλά διέφυγε τον θάνατο.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξέφρασε τη "βαθιά οργή του για το γεγονός ότι τόσοι αθώοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αποτρόπαιης και ολέθριας τρομοκρατίας".

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός Αμερικανού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε μια «άθλια πράξη τρομοκρατίας».

Το πανεπιστήμιο Έμορι, στην Τζόρτζια (νοτιοανατολικές ΗΠΑ), ανακοίνωσε πως «δύο φοιτητές του, οι Αμπίντα Καμπίρ και Φαράαζ Χοσάιν» είναι μεταξύ των θυμάτων, χωρίς να διευκρίνισει την υπηκοότητά τους.

Η Ινδία επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας 19χρονης φοιτήτριας του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ (Καλιφόρνια).

Τουλάχιστον 13 όμηροι, μεταξύ των οποίων τρεις ξένοι, διασώθηκαν από τους κομάντος κατά την επέμβασή τους. Εκτός από τους έξι δράστες της επίθεσης που σκοτώθηκαν, ένας έβδομος συνελήφθη.

Οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο εστιατόριο την Παρασκευή γύρω στις 21:20 (τοπική ώρα) φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι ο πιο μεγάλος», ανοίγοντας πυρ και κάνοντας χρήση εκρηκτικών.

Χώρισαν τους ξένους

Ένας όμηρος αφηγήθηκε στον πατέρα του πως οι δράστες χώρισαν τους Μπανγκλαντεσιανούς από τους ξένους. «Οι ξένοι μεταφέρθηκαν στον όροφο ενώ οι Μπανγκλαντεσιανοι παρέμειναν γύρω από ένα τραπέζι», δήλωσε ο πατέρας, ο Ρεζόλ Καρίμ.

Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε «βάρβαρες πράξεις που προσβάλλουν τον Θεό και την ανθρωπότητα».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «μια βάρβαρη επίθεση». Η Βρετανία κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν διεθνή ξενοδοχεία, σούπερ-μάρκετ και εστιατόρια.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια μακρά σειρά φόνων στο Μπανγκλαντές. Την Παρασκευή ακόμη ένας εθελοντής σε ινδουιστικό ναό σκοτώθηκε με χτυπήματα ματσέτας στο δυτικό Μπανγκαλντές και ένας ινδουιστής ιερέας μαχαιρώθηκε το Σάββατο στη νοτιοδυτική χώρα και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για τους φόνους σε ντόπιες ισλαμιστικές οργανώσεις.

ethnos.gr