A A A

Πέθανε στη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, στην βομβιστική επίθεση στο γκέι κλαμπ στο Ορλάντο αλλά και στην τελευταία επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Όχι δεν πρόκειται για μια εφτάψυχη γάτα, αλλά για έναν μυστηριώδη άνδρα. Τι κρύβεται όμως πίσω από τους θανάτους του;

Αν ο Μαρκ Τουέιν θύμωσε όταν διάβασε την νεκρολογία του, οι άπειρες νεκρολογίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο γι' αυτόν τον ανώνυμο άνδρα, έχουν ξεπεράσει την υπερβολή ενώ όπως αποκαλύφθηκε πρόκειται για μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη φάρσα. 

Ο Μεξικανός αυτός άνδρας εμφανίστηκε σε διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας πως ήταν θύμα της επίθεσης που οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir. Ένα tweet από τον «"Perro al-Baghdadi» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 19 Μαΐου.

Εβδομάδες αργότερα, ένα βίντεο από την εφημερίδα New York Times, έλεγε πως στις επιθέσεις στο γκέι κλαμπ στο Ορλάντο βρισκόταν και ο ανώνυμος άνδρας. Το βίντεο στη συνέχεια αφαιρέθηκε και προστέθηκε το ακόλουθο μήνυμα «Η φωτογραφία ενός άνδρα που καταγράφεται στο 2'24'' του βίντεο έχει αφαιρεθεί. Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως αμφισβητούν το γεγονός πως ο συγκεκριμένος άνδρας υπήρξε θύμα και η ταυτότητά του δεν μπορεί να εξακριβωθεί».

Πιο πρόσφατα, ο άνδρας αυτός συνδέθηκε με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αυτή τη φορά από το twitter του χρήστη «Batiato».

«Ο αδερφός μου Αλφόνσο ήταν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ και δεν ξέρω τίποτα γι' αυτόν. Βοηθήστε με σας παρακαλώ» ανέφερε το tweet.

Ωστόσο, η εμφάνιση αυτού του άνδρα σε τόσα τραγικά περιστατικά δεν περιοριζόταν πάντα στη θέση του θύματος. Συνδέθηκε επίσης με τους πυροβολισμούς σε διαδήλωση δασκάλων στο νότιο Μεξικό στις 19 Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση ο άνδρας ήταν αυτός που πυροβόλησε και όχι το θύμα.

Μια αντίστροφη αναζήτηση στο Google Image γι' αυτόν τον άνδρα αποκαλύπτει την έκταση της φάρσας.

Το France 24, συνέδεσε τις επιμέρους φάρσες, εντόπισε τους φαρσέρ στο Μεξικό και προσπάθησε να μάθει το κίνητρό τους. Η απάντησή τους ήταν πολύ παράξενη.

Μιλώντας στο France 24, ένας από τους δράστες, δήλωσε:

«Αυτός ό άνδρας ήταν κάποτε φίλος μου, αλλά εξαπάτησε οικονομικά 4 άτομα που γνωρίζω. Έχω κάνει αστικές και ποινικές καταγγελίες εναντίον του, αλλά επειδή το γραφειοκρατικό σύστημα είναι πολύ αργό και επειδή δεν μας έχει δώσει ακόμη πίσω τα χρήματά μας, αποφασίσαμε να τον τιμωρήσουμε με την ανάρτηση φωτογραφιών του στο διαδίκτυο. Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τη φήμη του. Θέλουμε όλος ο κόσμος να αναγνωρίζει το πρόσωπό του».

Οι εκδοχές αυτής της ιστορίας επιβεβαιώθηκαν και από άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συμμετείχαν στην απάτη. Τα χρήματα που τους χρωστούσε – το France 24 δεν θέλησε να δημοσιεύσει το όνομά του – κυμαίνονται από μικρά ποσά μέχρι και 1.000 δολάρια.

Η πρωτότυπη αυτή μορφή εκδίκησης υπογραμμίζει την ανάγκη για σκεπτικισμό σχετικά με το κατά πόσο το Twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ειδήσεων.

Το πώς ακριβώς θα «καταστραφεί η φήμη» ενός νεκρού παραμένει ωστόσο ασαφές.

Ένας από τους πολλούς φαρσέρ πάντως που εμπλέκονται, ο «Perro al-Bagdahda» παραμένει ικανοποιημένος από την διάσταση που πήρε το θέμα και από το πώς καλύφθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Ανέβασε δημοσιεύματα τόσο πριν όσο και μετά την αποκάλυψη του θέματος.

Από την πλευρά του ο άγνωστος άνδρας δίνει την δική του εκδοχή σχετικά με τα γεγονότα: «Η φωτογραφία μου είναι παντού, εξαιτίας κάποιου που το ξεκίνησε ως φάρσα λόγω μιας νομικής διαμάχης. Δεν ανέφερα ποτέ τα άτομα που το έκαναν αυτό σε μένα, γιατί στο Μεξικό, τίποτα δεν συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Τώρα, η φωτογραφία μου εμφανίστηκε σε διάφορες ιστορίες που μοιράστηκαν ευρέως στο Twitter. Επικοινώνησα με διάφορα μέσα ενημέρωσης και τους ζήτησα να διαγράψουν τη φωτογραφία μου».

Πηγή: ethnos.gr από CNN, Independent