Στις 16 Ιανουαρίου άρχισε επίσημα να λειτουργεί ένας νέος παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός θεσμός, η Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν αποκαλέσει ήδη τη μέρα αυτή ιστορική για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το συγκεκριμένο γεγονός, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσάκ, μπορεί να συγκριθεί με την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας το μακρινό 1944. Στην ΑΙΙΒ συμμετέχουν οι 57 χώρες-ιδρυτές. Η Ρωσία κατέστη ένας από τους σημαντικότερους μετέχοντες στη νέα τράπεζα με μερίδιο στην κεφαλαιακή βάση 5,92%, ενώ Κίνα και Ινδία κατέχουν το 26,06% και 7,5% αντίστοιχα.
Όπως μεταδίδει το RIA Novosti, ο Στορτσάκ δήλωσε ότι «Από αυτή τη στιγμή μπορεί να θεωρηθεί πως η πρωτοβουλία, την οποία προώθησε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έγινε πραγματικότητα, και η πραγματικότητα αυτή είναι πιστεύω αρκετά συγκρίσιμη με εκείνη που δημιουργήθηκε το 1944 στο Μπρέτον Γουντς, όταν μια ομάδα χωρών έλαβε την απόφαση για την ίδρυση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας». Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση, τόνισε ότι η τράπεζα άρχισε να λειτουργεί, παρά τη σοβαρή όξυνση των γεωπολιτικών συμφερόντων παγκοσμίως.
Ο νέος χρηματοπιστωτικός οργανισμός είναι έτοιμος ν' αποτελέσει το αντίπαλο δέος στο «σεβάσμιο» ΔΝΤ. Επίσης, μπορεί να παραμεριστεί και ένας άλλος σημαντικός παίκτης στην περιοχή, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. Όπως μεταδίδει το BBC, στην περίπτωση της Ελλάδας το ΔΝΤ έκανε σοβαρά λάθη και έθεσε σε κίνδυνο τη φήμη του.
«Αν δεν μπορείτε να σώσετε την Ελλάδα, τότε πώς θα λύσετε τα σοβαρότερα προβλήματα όταν αυτά θα εμφανιστούν;», σημειώνει η πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, Φιλίπα Μάλμγκρεν. Το ΔΝΤ λοιπόν, κινδυνεύει να απολέσει την ηγετική του θέση. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι το ΔΝΤ περιήλθε σε κρίσιμη θέση και τη θέση του μπορούν να καταλάβουν άλλοι παίκτες. Όπως ανέφερε η Μάλμγκρεν, «Η Κίνα και οι άλλες αναδυόμενες οικονομικά χώρες απαίτησαν αλλαγές στη λειτουργία του ΔΝΤ και αυτές τις αλλαγές δεν τις είδαν, γεγονός που τις οδήγησε στη σύσταση της Ασιατικής Τράπεζας για επενδύσεις-υποδομές».
Ο στόχος της δημιουργίας της ΑΙΙΒ είναι κυρίως η χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομών. Ανάλογους σκοπούς εξυπηρετεί και ένας άλλος χρηματοπιστωτικός οργανισμός, η Τράπεζα των χωρών της ομάδας BRICS.
Σε άρθρο του ενόψει του φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγραψε ότι «Από την πλευρά της η Ρωσία συμμετέχει ενεργά στις εργασίες των νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην περιοχή, της Τράπεζας των BRICS και της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων. Είμαι βέβαιος πως η δραστηριότητά τους θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Περιοχής Ασίας και Ειρηνικού, αλλά και θα συντείνει στην ενίσχυση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Η νέα Τράπεζα Ανάπτυξης δημιουργήθηκε από τις χώρες της BRICS τον Ιούλιο του 2014 και η έδρα της βρίσκεται στη Σαγκάη. Η κεφαλαιακή της δύναμη ανέρχεται στα 10 δισ. δολάρια (η συνεισφορά της καθεμιάς από τις πέντε χώρες-μέλη είναι 10 δισ. δολ.) και μελλοντικά, αν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να αυξηθεί στα 40 δισ. δολ.
Να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2015 η Ελλάδα προσκλήθηκε να γίνει μέλος της Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS και τότε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση. Πάντως, η προετοιμασία για υπογραφή του πρώτου πακέτου προγραμμάτων της νέας τράπεζας έχει οριστεί όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2016, επομένως η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της αρκετό χρόνο για σκέψη.
Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας BRICS από ρωσικής πλευράς, Βλαντίμιρ Καζμπέκοφ, «Ενεργούμε με το σκεπτικό ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χορήγηση πιστώσεων στους δανειολήπτες των χωρών μας. Θέλουμε να βρούμε νέους ευέλικτους μηχανισμούς δανειοδότησης, να μειώσουμε δραστικά το χρόνο εξέτασης των περιπτώσεων χορήγησης δανείου, ενώ θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρέως τα μοντέλα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».
greece-russia2016.gr