A A A

Την τελευταία του πνοή άφησε ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, το μεσημέρι της Πέμπτης. Νοσηλευόταν στο «Σισμανόγλειο» και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Γεννήθηκε στα Γρεβενά και σπούδασε κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου στης Βιέννης. 

Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους έκανε το «ντεμπούτο» της το 1965, ενώ στα πρώτα του βήματα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στην Φίνος Φιλμ.

Επρόκειτο για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής τηλεόρασης, έχοντας μεταφέρει πολλά λογοτεχνικά έργα.

Για την ελληνική τηλεόραση σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων: Εκείνος κι εκείνος, Τερέζα Βάρμα Δακόστα, Καπνισμένος ουρανός, Κίτρινος φάκελλος, Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά, Η εκτέλεση, Πρόβα Νυφικού, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Ο μεγάλος θυμός, Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, Τα παιδιά της Νιόβης, Ματωμένα Χώματα, Οι μάγισσες της Σμύρνης.

Το 1992, η τηλεοπτική σειρά «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ τηλεοπτικών Παραγωγών. Ακολούθησαν άλλα οκτώ βραβεία για την ίδια σειρά.

Έξι χρόνια αργότερα κατέκτησε το βραβείο σκηνοθεσίας στα Τηλεοπτικά Βραβεία Πρόσωπα για την σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα».

Διακρίσεις κέρδισαν και οι σειρές «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες», «Τα Παιδιά της Νιόβης» και οι «Η Μάγισσες της Σμύρνης». 

Μπαλτάς

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Κώστα Κουτσομύτη, που «άφησε τη σκηνοθετική του σφραγίδα στην ελληνική τηλεόραση» εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. «Η ποιότητα του έργου του, όπως αυτή αποτυπώθηκε ενδεικτικά στα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Εκείνος και εκείνος”, “Ματωμένα χώματα” και “Τα παιδιά της Νιόβης”, αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική τηλεοπτική παραγωγή» αναφέρει ο κ. Μπαλτάς.

Ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει «τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Κώστα Κουτσομύτη», ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

«Ο Κώστας Κουτσομύτης με τη ζωή του, το έργο και τη δράση του, υπήρξε ένα πρότυπο ανθρώπου και καλλιτέχνη. Με το επώνυμο δημιουργικό του έργο αναβάθμισε την ποιότητα των ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, τόσο στην Δημόσια Τηλεόραση όσο και στην Ιδιωτική. Οι μεγάλες παραγωγές που σκηνοθέτησε έφεραν πάντα την προσωπική του υπογραφή», αναφέρει η ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

«Μετέφερε, με μεγάλη επιτυχία, στην τηλεοπτική οθόνη τα πιο γνωστά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, κάνοντάς τα γνωστά στο ευρύ κοινό. Στους συναδέλφους της γενιάς του αλλά και της νεότερης γενιάς θα μείνει παρακαταθήκη το έργο του και όλοι θα θυμούνται την ευγένεια και την απλότητα του χαρακτήρα του», καταλήγει η ανακοίνωση της Εταιρείας.

Συνεργάτες και φίλοι του Κώστα Κουτσομύτη

 

Φιλαρέτη Κομνηνού:

Όταν γνώρισα τον Κώστα Κουτσομύτη, αρχές της δεκαετίας του ‘90, ήταν ο απόλυτος άρχοντας της ελληνικής τηλεόρασης. Όταν σου τηλεφωνούσε ο Κουτσομύτης να σου προτείνει συνεργασία δεν ζητούσες χρόνο να απαντήσεις, έλεγες αμέσως το «ναι». Ήταν τιμή να δουλεύεις μαζί του. Ήταν ο πρώτος μου σκηνοθέτης στην τηλεόραση, τον θαύμαζα και τον αγαπούσα πολύ. Κάναμε μαζί τέσσερα σίριαλ, με τελευταίο τα «Ματωμένα Χώματα». Όλα εποχής. Ο Κώστας λάτρευε τα έργα εποχής. Είχε μια μοναδική μαεστρία, κινηματογραφική ματιά για να τα μεταφέρει στην ελληνική τηλεόραση. Έχω πολλά να θυμηθώ από τον Κώστα και τη γυναίκα του Ρένα, γιατί μετά από 16 χρόνια συνεργασίας ήταν σαν συγγενείς μου.

 

Ντόρα Γιαννακοπούλου:

Εκτός από την αγάπη μου οφείλω και ευγνωμοσύνη στον Κώστα γιατί ανέδειξε στη μικρή οθόνη τρία βιβλία μου: Την «Πρόβα του νυφικού», τον «Μεγάλο θυμό» και τις «Τρεις χήρες». Ο Κώστας Κουτσομύτης προσέφερε πολλά στην ελληνική τηλεόραση. Όσο για τα βιβλία μου, ενώ είχαν διαγράψει ήδη εμπορική πορεία πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα πριν γίνουν τηλεοπτικά σίριαλ, εξακολούθησαν να πωλούν ακόμα περισσότερο μετά την επιτυχημένη μεταφορά τους στη μικρή οθόνη.

 

Γιώργος Νταλάρας:

Ήταν ένας ξεχωριστός σκηνοθέτης, σπουδαίος έμπειρος, σοβαρός και ευγενής, με επιμονή στη λεπτομέρεια. Έδινε κύρος και αίγλη σε όλες τις δουλειές και ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη στους συνεργάτες του. Είχα την τύχη να συνεργαστούμε το 1992 στα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» του Κώστα Μουρσελά και το 2008 στα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου. Μας έφερε κοντά η μουσική ενός άλλου αγαπημένου φίλου και μόνιμου συνεργάτη του, του Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος έφυγε κι αυτός πρόσφατα ξαφνικά από κοντά μας. Θα θυμάμαι πάντα τον Κώστα Κουτσομύτη με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

 

Κώστας Αρζόγλου:

Συνεργάστηκα μαζί του περίπου 20 χρόνια, όχι μόνο στα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», αλλά και στο «Εν Αθήναις», στο «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», στην «Εκτέλεση»… Είχε μια κινηματογραφική ματιά επάνω στο σίριαλ, κάτι που λείπει από την τηλεόραση σήμερα. Ο Κώστας ήταν η γέφυρα μεταξύ κινηματογράφου και τηλεόρασης. Ήταν ένας παρά πολύ εύστροφος, ευαίσθητος και ευθύς άνθρωπος, αυτό που λέμε «μπεσαλής».

 

Πέγκυ Τρικαλιώτη:

Έχω κάνει τρία σίριαλ με τον Κώστα Κουτσομύτη («Πρόβα νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα» και ο «Μεγάλος Θυμός»). Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε έναν σημαντικό σκηνοθέτη. 'Αφησε μεγάλο έργο πίσω του και στεναχωριέμαι που τα τελευταία χρόνια δεν έκανε περισσότερα. Ήταν ένας άνθρωπος που θα έπρεπε όλοι να ήταν δίπλα του και να τον στηρίζουν για να κάνει συνέχεια έργα και παραγωγές. Για μένα ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος που μου έμαθε τη τέχνη της κάμερας.

nooz.gr