A A A

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Δήμαρχε, δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδρε και μέλη της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς και όσοι άλλοι έχετε αρμοδιότητα,

Με λύπη αναγκάζομαι να αποστείλω αυτή την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας διότι φοβούμαι ότι με τους χειρισμούς που γίνονται, θα σκεφτόμαστε μια “Ανθο-Κωμική” που “Εκθέτει” κάποια από τα μέλη της (τακτικά είτε αναπληρωματικά) κατά τρόπο απαράδεκτο. 

Ως γνωστόν στα  Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων συμπεριλαμβάνονται δημότες που ουδεμία αποζημίωση λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους σε αυτά, ούτε καν έχουν το παραμικρό οικονομικό όφελος. Κάποιοι, αν όχι οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι, πράγμα που λογικά είναι καλό διότι διαθέτουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο ώστε να ασχοληθούν με κοινά/δημοτικά θέματα. Αν και κάποιοι εξ’ ημών, οριστήκαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο ως αναπληρωματικά ή τακτικά μέλη, δίχως καμιά πρότερη ειδοποίηση, ωστόσο δεν αρνηθήκαμε την πρόσκληση την οποία αρχικά εκλάβαμε ως τιμή. Παρότι ουδεμία υπεύθυνη ενημέρωση ε΄γινε ποτέ σχετικά με δικαιώματα, υποχρεώσεις ή, κυρίως, ενημέρωση για εκείνα τα θέματα με τα οποία θεωρητικά καλούμασταν να ασχοληθούμε. 

Στη δική μου περίπτωση ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Σκορδίλης είχε προτείνει το όνομά μου, δίχως σχετική συνεννόηση μαζί μου. Έτσι, αφού παρήλθε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο ουδέποτε προσήλθα σε Συμβούλια, πριν από λίγους μήνες έμαθα ότι “προήχθην”, μάλιστα, και πάλι ερήμην μου, από αναπληρωματικό σε τακτικό μέλος. Αποφάσισα τότε να παραστώ κάποιες φορές και να δω τι συμβαίνει από κοντά. Προτού προλάβω να ενημερωθώ πραγματικά για τα θέματα, κατέφθασε αιφνιδιαστικά προ διμήνου η ειδοποίηση για ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ! Σημειωτέον ότι όταν από την Ανθοκομική μου τηλεφώνησαν για να μάθουν το ΑΦΜ μου δεν με ενημέρωσαν διόλου για ποιον λόγο το ζητούν, και, εγώ, δυστυχώς, δεν “πονηρεύτηκα” ώστε να ρωτήσω πιστεύοντας πως ήταν καθαρά τυπικό ζήτημα.

Αν υποθέσουμε ότι οι μη αμειβόμενοι συμμετέχοντες στα κοινά πρέπει να δηλώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση πριν και μετά τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και συμβούλια, σημαίνει ότι θεωρούμεθα εν δυνάμει «απατεώνες»; 

Κι έστω, αν είναι έτσι, είναι σωστό προτού καν “πλουτίσουμε” από τη συμμετοχή μας στα κοινά πράγματα, να πληρώνουμε από την τσέπη μας λογιστή για ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ; Σας ρωτώ διότι είμαι βέβαιη ότι κάλλιστα θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού αυτή την υποχρέωση είτε οι λογιστές του Δήμου είτε των παρατάξεων είτε των Νομικών Προσώπων για λογαριασμό των μη αμειβόμενων μελών. 

Δημιουργείται το αίσθημα ότι με προχειρότητα και ανευθυνότητα διεξάγεται ο διορισμός μελών σε Επιτροπές και Συμβούλια, κι επίσης με αδιαφορία για ενδεχόμενες συνέπειες εις βάρος έντιμων ανθρώπων.

Επανειλημμένως έχω θέσει το πρόβλημα και στον κ. Σκορδίλη και την κα Χατζοπούλου αλλά ουδεμία ικανοποιητική απάντηση έλαβα. Λυπούμαι να πω ότι η Πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης με συμβούλεψε να προβώ μόνη μου σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, όπως έκανε εκείνη καθώς η ίδια μου είπε! Λυπάμαι, που δεν έχω τόσο εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτόν τον τομέα σαν την Πρόεδρο που αυτοεξυπηρετήθηκε.  

Κατόπιν όλων αυτών ζητώ από κάθε αρμόδια αρχή να εξετάσει το αίτημά μου, το οποίο πιστεύω ότι είναι αίτημα και άλλων που έπεσαν σε αυτήν την αιφνιδιαστική και άδικη ταλαιπωρία με οικονομικό κόστος, να καλυφθεί από τον Δήμο ή από το Νομικό Πρόσωπο το έξοδο που κάποιοι υποχρεωθήκαμε εκβιαστικά να κάνουμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους περισσότερους.  

Με τις τακτικές αυτές ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι θα αποτολμούν να εμπλέκονται στα κοινά, εκτός κι αν πράγματι έχουν να αποκομίζουν προσωπικά οφέλη

ΜΙΡΕΛΛΑ ΚΑΛΟΣΤΎΠΗ