Τσακαλώτος: «Λογικοί άνθρωποι όταν κάθονται σε ένα τραπέζι καταλήγουν σε λογικά συμπεράσματα» - Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσχοβισί και Ρέγκλινγκ μετά τη συνεδρίαση
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των θεσμών που επιτρέπουν των επικεφαλείς τους στην Αθήνα από αύριο Τρίτη.
Ωστόσο, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών υπήρξε σαφής ότι η εξέλιξη της αξιολόγησης θα είναι δύσκολη.
Ξεκαθάρισε ότι θα απαιτηθεί επιπλέον προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση, ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εμβαθυνθούν, αλλά και ότι υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να εμβαθυνθούν - τρεις επισημάνσεις με σαφή αναφορά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στο ό,τι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ έχουν δεσμευθεί να εξετάσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους εφόσον επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται.
Ωστόσο, απέφυγε να ορίσει χρονικά πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό που έκανε όμως είναι να ταυτίσει κατά κάποιο τρόπο το τέλος της αξιολόγησης με την έναρξη της συζήτησης αυτής.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας αμέσως μετά, σημείωσε ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει 5 συγκεκριμένα πράγματα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Το πρώτο είναι να αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, δεύτερον, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, τρίτον, να ολοκληρωθεί η αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, τέταρτον, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και, πέμπτον, να δημιουργηθούν ανεξάρτητες αρχές για τη συλλογή των φόρων.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν με σαφήνεια οριστεί στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπεγράφη πέρυσι. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ξανά ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη λήψη πιο φιλόδοξων μέτρων. Απέφυγε όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος, ακόμη και στις ερωτήσεις που δέχθηκε, για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στο ζήτημα του χρέους.
Οι συνεντεύξεις Τύπου
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.
«Θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δεν ξέρω πότε ακριβώς, ίσως αύριο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να σημειωθεί περισσότερη δουλειά από την Ελλάδα.
«Υπάρχουν ακόμα δημοσιονομικά κενά και καλούμε τους θεσμούς και την ελληνική πλευρά να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.
«Σήμερα στο Eurogroup ξεκαθαρίσαμε ότι η συζήτηση για το χρέος θα τεθεί στο τραπέζι στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Όσο για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο έκανε λόγο για επιτυχημένο πρόγραμμα επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η χώρα την έχουν θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, δίνοντας πολλά συγχαρητήρια.
Από την άλλη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας ότι «το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και θα εργαστούμε από κοινού για να επιτύχουμε μία συμφωνία για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πιστεύω αλλά και ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αλλάξει παρά τις όποιες καθυστερήσεις και πάντα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα, αν αναλογιστούμε την κατάσταση στο προσφυγικό μέτωπο».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ για το ζήτημα και εξήγησε ότι «θα υπάρχουν συζητήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα, η επιτροπή είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές σε συμβουλευτικό χαρακτήρα».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε πως η ομάδα του ESM θα μεταβεί αύριο και θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση.
«Βέβαια δεν είναι εύκολο», εξήγησε και τόνισε πως υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν και «θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν».
Δηλώσεις Τσακαλώτου
«Είχαμε πάρα πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιτρέψουν, και το ΔΝΤ συμφώνησε να επιστρέψει παρά τις διαφορές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
«Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και να κλείσουμε έγκαιρα την αξιολόγηση και να έχουμε τη συζήτηση για το χρέος».
«Λογικοί άνθρωποι όταν κάθονται σε ένα τραπέζι καταλήγουν σε λογικά συμπεράσματα», κατέληξε.
Δηλώσεις αξιωματούχων πριν τη συνεδρίαση
Ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο και βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα» σημείωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών εμφανιζόμενος να κατανοεί μία εκ των βασικών απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Πρόσθεσε μάλιστα ότι και ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος και να βρίσκεται στη σωστή τροχιά μεσοπρόθεσμα, υπονοώντας με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται μέχρι το 2018. Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε πάντως να πει ο,τιδήποτε περί χρονοδιαγράμματος επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, αν και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σημείωσε ότι οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν «κοινή άποψη» για την αξιολόγηση ώστε να ληφθεί άποψη για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Χαρακτήρισε παραγωγικές τις τεχνικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει καθώς και ότι πρέπει να εξεταστεί το περιθώριο ελιγμών που υπάρχει στις μεταρρυθμίσεις, από τη στιγμή που πλέον έχει προστεθεί στο κάδρο η προσφυγική κρίση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κουαρτέτο επιστρέφει αύριο Τρίτη στην Αθήνα. Και σύμφωνα με πληροφορίες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε εντός του Eurogroup να προετοιμαστούν για έναρξη συζήτησης για το χρέος ακόμη και εντός Απριλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση μάλλον θα πάει «μαλακά» με τους εκπροσώπους των δανειστων.
Το Eurogroup θα συμφωνήσει να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, δήλωσε τη Δευτέρα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Η εξέταση της προόδου στο ελληνικό πρόγραμμα και η ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος είναι τα δυο βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ληφθεί απόφαση και για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα -πιθανότατα εντός της εβδομάδας- προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, παρά τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των θεσμών.
Η Ευρώπη δεν θεωρεί ότι είναι εφικτό να λάβει η Ελλάδα μέτρα 7,5 - 9 δισ. ευρώ, όπως ζητεί το ΔΝΤ, καθώς αναγνωρίζει πως ούτε η κυβέρνηση το αντέχει πολιτικά, ούτε η οικονομία. Εκτός αυτού, αμφισβητεί -όπως και η κυβέρνηση- τα δεδομένα στα οποία βασίζει το Ταμείο αυτές τις εκτιμήσεις του.
Από την άλλη, το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα, το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ευρώπη, μπορεί να πετύχει. Η άποψή του είναι ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν».
Παρά τη διαφορά τους, ωστόσο, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό, οι δυο πλευρές των δανειστών συμφωνούν ως προς το βασικό περιεχόμενο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όπως π.χ. η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Στη βάση αυτής της συμφωνίας, αναμένεται να αρχίσει η αξιολόγηση, εφόσον επιστρέψουν. Από κει και πέρα, το ύψος των απαιτούμενων μέτρων μπορεί να προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, ανάλογα με τα μέχρι τότε δεδομένα.
tovima.gr