Με δεδομένη τη στήριξη των στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ενστάσεις που κάποιοι εξ αυτών έθεσαν κατά το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Ευκλ. Τσακαλώτος, επανέρχονται σήμερα στη μάχη για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αλλαγή σελίδας στο οικονομικό και αναπτυξιακό πεδίο.
Η πασιφανής επιλογή του πρωθυπουργού αλλά και του αρμόδιου υπουργού να κάνουν σφοδρή επίθεση τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (και δη προς τον Π. Τόμσεν) όσο και στον Γερμανό Β. Σόιμπλε -την ώρα που η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην πιο 'καυτή ζώνη'- δεν είναι παρά ένα από τα 'στιγμιότυπα' των τελευταίων 24ώρων μέχρι την 20ή Φλεβάρη, ημέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, η διήμερη κομματική συνεδρίαση λειτούργησε υπέρ της εκτόνωσης της έντασης από την καταιγίδα 'ειδήσεων' για νέα επώδυνα μέτρα και έδρασε, όπως όλα δείχνουν, υπέρ της συσπείρωσης των κομματικών δυνάμεων για τον κοινό στόχο: την επίτευξη συμφωνίας και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι, αφού οι δανειστές σταματήσουν να προβάλουν παράλογες απαιτήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός, που άνοιξε τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνθηκε σε υψηλούς τόνους προς τους δανειστές, 'ζήτησε' από τη Γερμανίδα καγκελάριο -από την οποία πάντως αναμένει θετική παρέμβαση- να 'μαζέψει' τον Β. Σόιμπλε και στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά αφενός προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του ιδίου και του κόμματός του σχετικά με την αξιολόγηση και αφετέρου στη Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να το εμφανίσει ως ουρά της Νέας Δημοκρατίας.
Αισιοδοξία
Βέβαια με την ομιλία του ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα κλείσει - μάλιστα πριν ψηφιστεί χθες το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εξήγησε ότι αμέσως μετά θα συγκληθεί αυτονόητα η Κεντρική Επιτροπή για να επανεκτιμήσει την κατάσταση - τη σχετική κρούση έκαναν και οι '53+', με τους οποίους είχε ο κ. Τσακαλώτος ανταλλαγή απόψεων στο περιθώριο της συνεδρίασης.
Η εκτίμηση ανώτατης κυβερνητικής πηγής είναι ότι μέσα στις προσεχείς ώρες θα καταγραφεί πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης κατ' αρχάς σε τεχνικό επίπεδο - που σημαίνει ότι με την επιτάχυνση των ρυθμών και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα δεν αποκλείεται να επιτευχθεί και ο δυσκολότερος στόχος: να κλειδώσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας και να 'προκληθεί' στη συνέχεια το 'γεγονός' που αφορά την ποσοτική χαλάρωση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Αυτό πάντως που ήθελε να επισημάνει ο κ. Τσακαλώτος είναι ότι ουδεμία 'λευκή επιταγή' έχει δοθεί στους εταίρους κι ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις. Εκτίμησε δε με την ομιλία του ότι 'οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit' και ότι: 'Ολοι προσπαθούν να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα'.
Αμφισβήτηση Φίλη
Φωτιές στην ΚΕ άναψε το Σάββατο ο Νίκος Φίλης, ο οποίος με την ομιλία του αμφισβήτησε την ορθότητα των προβλέψεων από την κυβέρνηση, έθεσε θέμα νομιμοποίησης της κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και πρότεινε προγραμματικό άνοιγμα προς τη Φώφη Γεννηματά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το φρένο στην πρόταση Φίλη ανέλαβε να βάλει, χαρακτηρίζοντας άκαιρο και άστοχο το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, αλλά και ο Ν. Τόσκας - ενώ ο στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα και υπουργός, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε ανώμαλη κατάσταση να κάνουν μονομέτωπο αγώνα τα κεντροαριστερά κόμματα εναντίον της κυβέρνησης. 'Τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν τη στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση και στην Ελλάδα και την Ευρώπη', τόνισε τέλος ο κ. Τζανακόπουλος.
ethnos.gr