Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τα φλέγοντα ζητήματα του ασφαλιστικού, της αξιολόγησης αλλά και του προσφυγικού στο τραπέζι.
Με αναφορές στην προσφυγική κρίση ξεκίνησε την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για προκλήσεις κοσμοϊστορικού χαρακτήρα.
«Χρειάζεται διαρκή εγρήγορση, αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή για να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα και τον λαό».
Όσον αφορά το προσφυγικό υποστήριξε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών που περνάει από τη χώρα μας καθώς το κύμα της κρίσης σκάει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τα κέντρα υποδοχής με την κρίσιμη συμβολή του στρατού.
«Περιμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο όσον αφορά τις δικές τους υποχρεώσεις. Οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι ala cart» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Διαθέτουμε πολιτική γενναιότητα ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. Και αυτό ξεκινά με τη μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική με το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλάξει» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έκανε έναν μινι απολογισμό των ταξιδιών του στο Ιράν και αλλού.
Έκανε αναφορά και το Κυπριακό υποστηρίζοντας ότι μπορεί να υποάρξει λύση μέσα στο 2016 στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ
Στη συνέχεια ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε στις εσωτερικές εξελίξεις λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής». «Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας από τα έξι χρόνια, ωστόσο για πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο αλλά μετά από αυτό βλέπουμε φως στον ορίζοντα. Γι αυτό θέλουμε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από την πλευρά των δανειστών».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα έσοδα του 2015 αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει. Υπήρξε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δισ ενώ η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφθασαν το 97%.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «τηρούμε κατά γράμμα τη συμφωνία έχοντας όμως σαν προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων. Αυτό που μένει είναι να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών που επιτηρούν το πρόγραμμα της χώρας ώστε η Ελλάδα να φύγει από τη στασιμότητα, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να περάσουμε σε έδαφος ανάπτυξης».
Όπως είπε «οι προϋποθέσεις υπάρχουν αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση, στάση συνεργασίας».
«Η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς»
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο ασφαλιστικό. Σημείωσε πως με βάση τη συμφωνία η κυβέρνηση έχει καλύψει το απαιτούμενο έδαφος για τα έτη 2015 – 2016. Όπως σημείωσε αυτό που απομένει θα έλθει από την αύξηση των εισφορών κατά 1%, «κάτι για το οποίο έχουμε συμφωνήσει με εργοδοτικές οργανώσεις».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η συμφωνία με τους εργοδότες ακολουθεί το γράμμα της συμφωνίας με τους δανειστές και γι αυτό θα γίνει αποδεκτή απ' τους θεσμούς».
Αναγνώρισε βέβαια πως «αυτό είναι λεπτομέρεια μπροστά στη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».
Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η πρόταση γράφτηκε στα ελληνικά, δεν μας δόθηκε. Τη θέσαμε σε ευρύ διάλογο και έχει μία βασική αντίληψη: εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος μετά την καταστροφή των τελευταίων ετών. Υπ' αυτή την έννοια η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς και όχι τους θεσμούς. Είναι μία υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές».
Ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η πρόταση επιδέχεται βελτιώσεις, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση είναι ανοικτή. Ωστόσο υπογράμμισε ότι έχει μία λογική που δεν μπορεί να τροποποιηθεί: «προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ώστε να μην υπάρχουν πολίτες πολλών ταχυτήτων».
«Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων οι πολιτικές δυνάμεις»
Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων φροντίζοντας να επιτεθεί κατά κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
« Η κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα να σβήσει τη φωτιά που άναψαν και θέριεψαν τα τελευταία χρόνια. Τους καλώ να σταματήσουν λαϊκισμό και να καταθέσουν προτάσεις. Το μόνο όμως που ακούσαμε από τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν η στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και ο συμψηφισμός των χρεών των αγροτών με τις επιδοτήσεις. Εμείς προσπαθούμε να μην κόψουμε συντάξεις, παλεύουμε να προστατεύσουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων και των αγροτών και να τους εξασφαλίσουμε μία αξιοπρεπή σύνταξη».
«Ρεσιτάλ ανευθυνότητας η πρόταση για απόσυρση του σχεδίου»
Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για την πρόταση του να αποσυρθεί το σχέδιο Κατρούγκαλου ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αξιωματική Αντιπολίτευση μας καλεί να αποσύρουμε το σχέδιο αδιαφορώντας πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και πότε θα λυθεί το χρέος ώστε η χώρα να μπει στην ανάπτυξη».
Άνοιγμα στους αγρότες
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τα μπλοκάκια μοιράζουμε το βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν. Είμαστε έτοιμοι να τα δούμε. Το πράξαμε με τους επιστημονικούς φορείς. Θα το πράξουμε με τους αγρότες αρκεί να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου».
Όπως σημείωσε «είμαστε ανοικτοί για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στη μεταβατικότητα των διατάξεων και της προστασίας των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».
Λυκοσυμμαχίες
Προειδοποίησε όμως τους αγρότες ότι κάνουν λάθος στις συμμαχίες που δημιουργούν. «Ο αγροτικός κόσμος κάνει λάθος εάν στηρίζονται σε αυτούς που στο παρελθόν τους λοιδορούσαν. Υπάρχουν δυνάμεις που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να εκμεταλλευθούν την αγωνία των αγροτών. Πρέπει να σκεφθούν: ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα; Η εναλλακτική πρόταση τους ήταν συμψηφισμός των επιδοτήσεων με τις εισφορές, τα χρέη και τη φορολογία. Αυτό την ώρα που εμείς εξασφαλίζουμε αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις. Γιατί τα συστημικά ΜΜΕ τους αποθεώνουν όταν μέχρι λίγα χρόνια πριν τους πολεμούσαν; Η αγάπη τους... συνδέεται άμεσα με σκοπιμότητες που ουδεμία σχέση έχουν με την αγωνία των αγροτών αλλά με την αγωνία να μην ελεγχθούν τα δάνεια που πήραν οι μεγάλες επιχειρήσεις του Τύπου, να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην προχωρήσει ο έλεγχος της λίστας με τους μεγαλοκαταθέτες».
«Δε θα χαριστούμε σε κανέναν»
Στο σημείο εκείνο ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε το τέκνο της ανάγκης να μπει μία τάξη στον τόπο και θα προχωρήσουμε. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς ολιγωρίες. Χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Επανεκλεγήκαμε μόλις 4 μήνες πριν με μία σαφή εντολή: να υλοποιήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού με κόκκινες γραμμές και εγγυώμενοι την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα απελευθερώσουμε τις απολύσεις αλλά θα ρυθμίσουμε την αγορά μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάτων, θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά, τη διαπλοκή, τις λίστες και την αναρχία των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.
Δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο. Ήδη το ν/σ του παράλληλου προγράμματος συζητείται σήμερα και την Παρασκευή στις επιτροπές της Βουλής και αυτό κόντρα σε αυτούς που με κακία έλεγαν ότι τα μαζεύουμε κακήν κακώς.
Newmoney.gr