A A A

Μικρή αύξηση καταγράφεται στα χρόνια της κρίσης στο προσδόκιμο των Ελλήνων. Στις γυναίκες, έχει φτάσει στα 84,1 έτη και στους άνδρες στα 78,9.

Ανδρες και γυναίκες έχουν κερδίσει από το 2009 σχεδόν ένα έτος ζωής, όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις σε έτη ζωής μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τη Γαλλία και τις χώρες του Νότου να καταγράφουν πολύ καλές επιδόσεις.

Το 2010, η μέση Ελληνίδα είχε προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση τα 83,3 έτη. Ο αριθμός κατέγραψε συνεχή αύξηση στα χρόνια της κρίσης, με εξαίρεση το 2012. Το ίδιο συνέβη και με τους άνδρες, οι οποίοι πριν από έξι χρόνια είχαν προσδόκιμο τα 78 έτη.

Στοιχεία

Το πολύ δεν σημαίνει, ωστόσο, και καλό. Τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (έως το 2013) δείχνουν μείωση στον αριθμό των υγιών ετών που ζουν οι Ελληνες, δηλαδή των χρόνων που ζουν χωρίς πρόβλημα υγείας.

Στην ηλικία των 65 ετών, τα υπολειπόμενα έτη ζωής χωρίς περιορισμό δραστηριοτήτων παρουσιάζουν μείωση κατά 1,6 έτος στους άνδρες, με τη μείωση να φτάνει τα τρία χρόνια στις γυναίκες. Ο μέσος όρος ετών υγιούς ζωής στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά μισό έτος για τους άνδρες και κατά 1,8 έτος για τις γυναίκες.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον αριθμό και όχι την ποιότητα των ετών ζωής δείχνουν πως 'αντισώματα' στην κρίση έχουν και οι Ισπανοί. Το προσδόκιμο στις γυναίκες ανέρχεται στα 86,2 έτη (περίπου πέντε χρόνια λιγότερο στους άνδρες), αυξημένο κατά 0,7 έτος σε σύγκριση με το 2010. Πολύ υψηλό είναι το προσδόκιμο επιβίωσης και στη Γαλλία (86 έτη στις γυναίκες και κοντά στα 80 για τους άνδρες), στην Ιταλία (85,6 έτη) και στην Πορτογαλία (84,4 έτη).

ethnos.gr