Φθινοπωρινό περίπατο διοργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς μαζί με το Open House Athens
Περιήγηση στα αρχοντικά της Κηφισιάς πραγματοποίησε την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, ο Δήμος Κηφισιάς, σε συνεργασία με το Open House Athens. Το star.gr άδραξε την ευκαιρία και μπήκε σε μερικές από τις πιο σημαντικές και ιστορικές επαύλεις της περιοχής, με κάμερα 360°.
Αφετηρία του περιπάτου, η έπαυλη Σταθάτου, που χρονολογείται από το 1890. Ξεχωρίζει για τον βυζαντινό της χαρακτήρα, ενώ είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και γνωστές επαύλεις της Κηφισιάς. Συνδυάζει μαεστρικά ανομοιογενή στοιχεία, που μαζί συνθέτουν ένα κομψό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
(Βίντεο 360°: Με τα βελάκια πάνω αριστερά, μπορείτε να περιηγηθείτε στο εσωτερικό της έπαυλης Σταθάτου, βλέποντας τον κεντρικό χώρο, το σαλόνι και την τραπεζαρία, καθώς και στον εξωτερικό χώρο, βλέποντας τον κήπο και την πισίνα)
Λίγα βήματα πιο κάτω, δεσπόζει η έπαυλη Πρωτοπαπαδάκη. Γοτθικού χαρακτήρα, την έχτισε μόνος του ο μεταλλειολόγος κι έπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, χωρίς τη συμβολή αρχιτέκτονα, με τη βοήθεια ενός μορφολογικού οδηγού, το 1897. Το σίγουρο είναι ότι η έπαυλη αυτή κλέβει τις εντυπώσεις.
(φωτογραφία αρχείου)
Επόμενη στάση, η κατοικία του αρχιτέκτονα κι αρχαιολόγου W. Dorpdfeld, που σχεδιάστηκε από τον ίδιο και χτίστηκε το 1891. Η έπαυλη έχει ρομαντικά στοιχεία, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Είναι λιτή και εντυπωσιακή, ενώ τα βλέμματα τραβάει ο κήπος που κρύβεται πίσω από την οικία.
Λίγο πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο, επί της οδού Πεσμαζόγλου, βρίσκεται η βίλα Ατλαντίς, έργο του E. Ziller, χτισμένη το 1897. Ιδιοκτήτης της ήταν ο Σόλωνας Βλαστός, εκδότης της ελληνόφωνης εφημερίδας της Νέας Υόρκης, «Ατλαντίς». Η διακόσμηση πλούσια: άνθη, πτηνά κι ερπετά πρωταγωνιστούν σε ζωγραφιές στο εξωτερικό της βίλας, που αποδίδουν τις 4 εποχές του χρόνου αλληγορικά.
(Βίντεο 360°: Μπορείτε με τα βελάκια πάνω αριστερά να περιηγηθείτε στο εξωτερικό των οικιών Dorpdfeld και Ατλαντίς, βλέποντας τους κήπους τους και τους επισκέπτες τους)
Στην ακριβώς απέναντι γωνία από τη βίλα Ατλαντίς, είναι χτισμένη από το 1872 η έπαυλη Ζούρα. Αγνώστου αρχιτέκτονα, ξεχωρίζει για την πυργοειδή, μεσαιωνική αρχιτεκτονική της. Η είσοδος είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να έχει σταδιακή πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου. Το χολ καταλήγει σε μια μεγάλη σκάλα, που οδηγεί στον πάνω όροφο, ενώ αριστερά εκτείνονται δύο τραπεζαρίες και δεξιά το σαλόνι.
Τελευταία στάση του φθινοπωρινού περιπάτου η κατοικία Βάρσου, στην οδό Στροφυλίου. Χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1890 και πιθανότατα λειτουργούσε ως παραθεριστική κατοικία. Η Κηφισιά ενωνόταν, όπως και σήμερα, με το κέντρο της Αθήνας (με τον σημερινό σταθμό «Αττική») μέσω του τρένου, που ονομαζόταν Θηρίο, κι έτσι πολλοί Αθηναίοι έχτιζαν τα εξοχικά τους εκεί. Το σχέδιό της είναι απλό και λιτό και αποτελεί εκδοχή του αθηναϊκού αστικού μεγάρου του τέλους του 19ου αιώνα. Η οικία βρίσκεται μέσα σε έναν μεγάλο, όμορφο κήπο, στον οποίο υπάρχει και πισίνα.
(Βίντεο 360°: Χρησιμοποιώντας τα βελάκια πάνω αριστερά, μπορείτε να περιηγηθείτε στους κήπους των κατοικιών Ζούρα και Βάρσου και να παρατηρήσετε τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες στο εξωτερικό τους)
Τα αρχοντικά αυτά, όπως και πολλές ακόμα επαύλεις που βρίσκονται στην Κηφισιά, ξαναζωντάνεψαν μέσα από αυτόν τον περίπατο. Βλέποντάς τα από κοντά, νομίζεις ότι τα ακούς να αναπνέουν, ξαναζείς μαζί τους την ιστορία τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Κηφισιά χαρακτηρίζεται «ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής».
Μαρία Ανδρικάκη για το star.gr