A A A

Σε ελάχιστες περιπτώσεις μια εταιρεία έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τη χώρα προέλευσής της, όπως η Samsung με τη Νότιο Κορέα.

Η μοναδική που μπορεί να την 'ανταγωνιστεί' είναι η Nokia με τη Φινλανδία, ωστόσο αυτός είναι ένας παραλληλισμός που θα αποτελούσε τον χειρότερο εφιάλτη τόσο για τον τεχνολογικό κολοσσό όσο και για τη Σεούλ. Το ένα πέμπτο της νοτιοκορεατικής οικονομίας βασίζεται στις λαμπρές επιδόσεις που σημείωνε τα τελευταία χρόνια η Samsung, η οποία κατέχει ένα τεράστιο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς.

Ενα smartphone που εκρήγνυται, όμως, και δη το ακριβότερο και πιο σύγχρονο μοντέλο της εταιρείας, δεν είναι κάτι που θα ξεχαστεί γρήγορα. Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει, είναι εάν το χτύπημα από το... καυτό πρόβλημα του Galaxy Note 7 θα είναι μοιραίο για τη Samsung και κατ' επέκταση για τη νοτιοκορεατική οικονομία.

Η Samsung έσπευσε να παγώσει πλήρως την παραγωγή του συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου και με κατεπείγουσα ειδοποίηση διεμήνυσε στους χρήστες του να το απενεργοποιήσουν ωσότου δοθούν επαρκείς απαντήσεις στους λόγους για τους οποίους η 'ναυαρχίδα' του κλάδου κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας παρουσίασε ένα τόσο σοβαρό ελάττωμα.

Το φιάσκο ήταν τεράστιο: μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εντυπωσιακή παρουσίαση του νέου της smartphone, η Samsung είχε ήδη πουλήσει 2,5 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, τις οποίες ανακάλεσε, αλλά έπιασαν φωτιά και τηλέφωνα που είχαν δοθεί σε αντικατάσταση των ελαττωματικών.

Το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο για οποιαδήποτε εταιρεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η Samsung θα χάσει 17 δισ. δολάρια από τις αναμενόμενες πωλήσεις, που θα έφταναν τα 19 εκατομμύρια τηλέφωνα, ενώ το κόστος απόσυρσης και αντικατάστασης ή αποζημίωσης για τις συσκευές που είχαν ήδη πουληθεί θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ. δολάρια.

Στα δικαστήρια

Παράλληλα, η Samsung είναι αντιμέτωπη με μηνύσεις, καθώς τουλάχιστον δύο καταναλωτές πάνε την εταιρεία στα δικαστήρια, στις ΗΠΑ, ζητώντας αποζημίωση για βλάβη που προκλήθηκε από το ελαττωματικό τηλέφωνο.

Η ζημιά μοιάζει ανυπολόγιστη, ωστόσο η Samsung φαίνεται ότι μπορεί να την απορροφήσει, καθότι η εμπορική αξία της είναι 235 δισ. δολάρια και διαθέτει 69 δισ. δολάρια σε μετρητά. Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ο νοτιοκορεατικός κολοσσός είχε δημοσιοποιήσει κέρδη ύψους 6,2 δισ. ευρώ για το περασμένο τρίμηνο, 5,5% περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Παρ' όλ' αυτά, στη Νότιο Κορέα αντιδρούν με έντονη ανησυχία - και μάλλον δικαιολογημένα. Το πλήγμα στη Samsung έρχεται τη στιγμή που αντιμετωπίζουν προβλήματα και άλλες εταιρείες-πυλώνες της Οικονομίας της χώρας της Απω Ανατολής, όπως η χρεοκοπία της Hanjin που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την Korean Air και οι απεργίες διαρκείας στην αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai.

Η Samsung ήταν αυτήν τη στιγμή το πιο ισχυρό όπλο της νοτιοκορεατικής Οικονομίας και ακόμη και αν μπορεί να αντέξει το κόστος της απόσυρσης ενός μοντέλου, όσο εμβληματικό κι αν είναι, δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην απώλεια της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού.

Μέχρι τώρα η Samsung ήταν συνώνυμο της υψηλής τεχνολογίας και μπορούσε να αναμετρηθεί επί ίσοις όροις με κολοσσούς όπως η Apple. Τώρα που επλήγη η αξιοπιστία της, όμως, η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει.

Προς το παρόν η εταιρεία αποφεύγει να δώσει πολλές λεπτομέρειες για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά δεν αναμένονται λεπτομερείς ανακοινώσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις της Νοτίου Κορέας ανήκουν ακόμη στην πλειονότητά τους στις οικογένειες των ιδρυτών τους, που υπήρξαν πάντοτε φειδωλές στις δηλώσεις προς τον Τύπο.

Ο διάδοχος

Ο πατριάρχης της Samsung, Λι Κουν Χι, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε ο κλήρος πέφτει στον μεγαλύτερο γιο του, τον Λι Τζάε Γιονγκ, να εμποδίσει έναν κατήφορο α λα Nokia. Η διαφορά, βέβαια, με τη φινλανδική πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία τεχνολογίας είναι ότι η Samsung διαθέτει ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων που θα μπορέσει να απορροφήσει τις απώλειες μιας αποτυχίας. Αυτό που τρομάζει είναι η ζημιά να επεκταθεί τόσο ώστε να καταβαραθρωθεί πλήρως ο κλάδος τηλεπικοινωνιών του ομίλου.

ΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Η 'αστοχία' δίνει ώθηση σε Google και Apple

Το φιάσκο της Samsung από την ανάκληση του Galaxy Note 7, ενώ πλησιάζει η περίοδος των Χριστουγέννων κατά την οποία πολύς κόσμος αποφασίζει την αγορά ενός νέου, καλύτερου κινητού τηλεφώνου, μοιάζει με πρώιμο... χριστουγεννιάτικο δώρο για την Google, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα τις νέες συσκευές Pixel. Ωφελημένη μπορεί να βγει και η ανταγωνίστρια Apple με το iPhone 7 Plus.

Μάλιστα, η συγκυρία δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη για τις δύο εταιρείες, τόσο επειδή καταγράφεται πτώση στις πωλήσεις του iPhone 6 ενώ η ΕΕ έχει επιβάλει τεράστιο πρόστιμο στην Apple, όσο και επειδή η Google βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών της Ινδονησίας που διεξάγουν εναντίον της έρευνες για φοροαποφυγή. Ενδέχεται δε να της επιβάλουν πρόστιμο έως και 400 εκατ. δολάρια, όσο υπολογίζουν ότι είναι οι μη καταβληθέντες φόροι.

Αλλαγή δεδομένων

Σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς παρατηρείται μια στροφή προς smartphones με μεγαλύτερη οθόνη, η απόσυρση του Galaxy Note 7 αλλάζει τα δεδομένα. 'Σίγουρα το iPhone 7 Plus θα βγει κερδισμένο, αλλά και το Pixel ξαφνικά έχει πολύ λιγότερο ανταγωνισμό' εκτιμά ο Τζέιμς Κόρντγουελ, αναλυτής στην Atlantic Equities LLP. Οι επενδυτές δείχνουν να συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση και ανέβασαν τη Δευτέρα τη μετοχή της Apple κατά 1,7%, στα 116,05 δολάρια, την υψηλότερη τιμή της από το Δεκέμβριο του 2015.

'Μακροπρόθεσμα η Apple θα μπορέσει να ελκύσει οπαδούς του λειτουργικού Android στο δικό της iOS, οι χρήστες του οποίου παραμένουν πιστοί στο εντυπωσιακό ποσοστό του 95%' σημειώνει ο Κούλμπιντερ Γκάρτσα, αναλυτής της Credit Suisse Group AG.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η Apple θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή κατά το επόμενο έτος, όταν θα παρουσιάσει το μοντέλο 2017 iPhone με γυάλινο σώμα και ασύρματη φόρτιση. Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η Apple δεν θα πάθει το ίδιο 'κάζο' με τη Samsung, καθώς έγινε γνωστό ότι η εταιρεία ερευνά το τελευταίο διάστημα εκρήξεις σε iPhone 6s plus σε δύο περιπτώσεις.

Ομως και το Google Pixel, που θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Γερμανία από τις 20 Οκτωβρίου, αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον όσων αδιαφορούν για το iOS, αν και πρόκειται για ένα κινητό τηλέφωνο που δεν έχει δοκιμαστεί.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ

Το σύστημα ελέγχου τάσης και οι φτηνές μπαταρίες

Μετά την απόφαση της Samsung να διακόψει την παραγωγή του Galaxy Note 7 ξεκίνησε μια ευρεία συζήτηση για τα αίτια της ανάφλεξης των smartphones. Αρχικά οι υπεύθυνοι της νοτιοκορεατικής εταιρείας είχαν υποστηρίξει ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από μπαταρίες ενός συγκεκριμένου προμηθευτή, διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές ότι κατά τα άλλα η συσκευή ήταν ασφαλής και προσθέτοντας ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί με την τοποθέτηση μπαταριών από άλλον προμηθευτή.

Στην ιστοσελίδα της Samsung εξηγούσαν μάλιστα ότι 'η υπερθέρμανση του κελιού της μπαταρίας συμβαίνει όταν η άνοδος και η κάθοδος έρθουν σε επαφή λόγω ενός πολύ σπάνιου κατασκευαστικού σφάλματος'. Ωστόσο, και μετά την αλλαγή του προμηθευτή το πρόβλημα δεν επιλύθηκε, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκτείνεται πέραν ενός προμηθευτή μπαταριών.

Χαμηλή ποιότητα των υλικών

Σύμφωνα με την άποψη καθηγητών Μηχανολογίας στο Carnegie Mellon University, υπεύθυνο για τις αναφλέξεις είναι το σύστημα ελέγχου τάσης της μπαταρίας, ενώ και η χαμηλή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες μπορεί να είναι επίσης ένας λόγος για τις εκρήξεις.

Παράλληλα, ο Τσο Ζάε-Φιλ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τις Μπαταρίες του Μέλλοντος, εξέφρασε την άποψη ότι το να παράγεις τον τεράστιο αριθμό μπαταριών που απαιτούνταν για τα νέα κομμάτια αντικατάστασης του Samsung Galaxy Note 7 σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό να έχει οδηγήσει σε ελλείψεις στον έλεγχο ποιότητας.

ethnos.gr