A A A

ΥΓΕΙΑ

Νέους, ηλικίας ακόμη και κάτω των 30 ετών χτυπά πλέον ο καρκίνος του στόματος, ο οποίος σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο, περί τα 700 νέα κρούσματα. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στο στομάχι με αποτέλεσμα να νιώθουν συχνά ενοχλήσεις, όπως δυσπεψία, καούρα, φούσκωμα, πόνους, τάση προς εμετό.

Η αίσθηση καψίματος στο στομάχι είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα (π.χ. στη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Το μάτωμα των ούλων δεν είναι σύμπτωμα που πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό, καθώς αποτελεί ένδειξη ασθένειας των ούλων (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα κ.α.), η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων και τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας.

Καταγράψτε τι τρώτε και πότε παρουσιάζετε ημικρανίες για να δείτε αν σχετίζονται με τις διατροφικές επιλογές σας

Κάποιες τροφές, ωστόσο, θεωρούνται πολύ συχνά «ένοχοι» για το κεφάλι που πάει να «σπάσει» σε περιπτώσεις ημικρανίας. Αν είστε συχνοί παθόντες, δείτε μήπως κάποια από τις παρακάτω τροφές μπορεί να σας κάνει τη ζωή δύσκολη και ποια μπορεί να αποφεύγετε  χωρίς λόγο.   

Το σκορβούτο, μια ασθένεια που συνδέεται παραδοσιακά με τους ναυτικούς οι οποίοι απουσίαζαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι τους, έκανε αναπάντεχα την επανεμφάνισή του στην Αυστραλία, με τους επιστήμονες σήμερα να αναφέρουν πολλαπλά κρούσματα.

Η ασθένεια, η οποία προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης C, ήταν ιδιαίτερα συχνή –και πολλές φορές μοιραία– στο παρελθόν. Συνήθως έπληττε τους ναυτικούς επειδή για πολλούς μήνες δεν κατανάλωναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.