A A A

ΥΓΕΙΑ

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεύρα. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στο περιφερικό νευρικό σύστημα, μοιάζουν με τα κλαδιά ενός δέντρου και είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό. Όταν το νευρικό σύστημα λειτουργεί φυσιολογικά, τα νευρικά σήματα εξασφαλίζουν ότι μπορούμε να κινηθούμε, να αισθανθούμε πόνο κ.α.

Όταν όμως υπάρχει βλάβη σε περιφερικά νεύρα παρουσιάζονται δυσκολίες στη βάδιση, εκδηλώνεται πόνος και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών.

Το λίπος στο συκώτι ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Η συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιακής χώρας είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέττα Μαρκούση μας εξηγεί όσα θέλουμε να ξέρουμε:

Η αιτία εμφάνισης της λεγόμενης κοιλιακής παχυσαρκίας (δηλαδή της συγκέντρωσης λίπους στη περιοχή της κοιλιάς πέρα από κάποια επιτρεπόμενα όρια) φαίνεται να συνδέεται τόσο με ορμονικούς παράγοντες όσο και με κακές διατροφικές συνήθειες.

Το λίπος στην κοιλιά δεν αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά συνδέεται και με πληθώρα αρνητικών εκβάσεων για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2 και η άνοια. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity, η συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά είναι δυνατό να μειωθεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενσωματώνοντας στη μαγειρική ένα λάδι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το «ταπεινό» αυγό είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για τη συμβολή του στην αύξηση της χοληστερόλης, ωστόσο τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα το έχουν... αθωώσει και μάλιστα το αναδεικνύουν σε πολύτιμη υπερτροφή. Άλλωστε, οι πιο πρόσφατες οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Dietary Guidelines for Americans 2015) δεν θέτουν όρια στα επίπεδα πρόσληψης χοληστερόλης από τη διατροφή, ενώ κατατάσσουν το αυγό στην κατηγορία των «τροφών με μεγάλη θρεπτική πυκνότητα», αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά με ευεργετικές ιδιότητες.